Çocuklarda Ortodonti

Çocuklarda Tel Tedavisi (Sabit Ortodontik Tedavi) Hangi Yaşta Başlar?

Çocuklarda 11-12 yaşlarda süt dişlerinin tamamı düştükten ve kalıcı dişler tamamlandıktan sonra tel tedavisine başlanabilmektedir. Tel tedavisine başlamadan önce mutlaka bir panoramik röntgen alınarak ağızdaki çürük, diş taşı gibi problemler tedavi edilmelidir.

Çocuklarda Çene Bozuklukları (Çene İleriliği/Geriliği) Nasıl Düzeltilir?

Çenelerdeki uyumsuzluklar ve çene darlığı ağız içinde veya ağız dışından uygulanan çeşitli aygıtlar yardımıyla düzeltilir. Bu tedavilerin uygulanmasında ve hızlı sonuç alınmasında yaş çok önemlidir.

Çene geriliği veya çene ileriliğinin tedavisinde en doğru zaman ergenlik dönemidir (9-13 yaş). Özellikle kız çocuklarında büyüme erkek çocuklara kıyasla daha erken tamamlandığı için erken yaşta teşhis ve tedavi büyük öneme sahiptir. Her hastaya özgü bir tedavi planı oluşturulur ve büyüme gelişimden faydalanılarak yüz yapısındaki bozukluklar, gülüş estetiği, çene ilişkisi, konuşma ve çiğneme fonksiyonları erken yaşta düzeltilir.

Çocuk Hastalarda Uygulanan Ortodontik Tedaviler Nelerdir?

Çocuklarda erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. İlk ortodonti muayenesi süt dişlerin tamamlanmasıyla birlikte 4-5 yaş civarında yapılabilir. Bu yaşlarda koruyucu tedaviler uygulanabilmektedir. *Koruyucu apareyler ile kötü alışkanlıklar (parmak emme, tırnak yeme, ağızdan solunum vb.) erken yaşta tedavi edilerek problemin daha karmaşık bir hal almasının önüne geçilebilir.

  • 6-7 yaş itibariyle ufak diş hareketleri yaptıran takıp çıkarılabilir hareketli apareyler kullanılabilir.
  • Erken kaybedilen süt dişlerinin yerinin korunması, ön açık kapanış, gömülü kalan dişlere yer açılması, çene darlığının genişletilmesi, çapraz kapanan dişlerin düzeltimi gibi durdurucu tedaviler bu apareyler ile yapılabilir.
Mesaj Gönder